miercuri, 4 august 2010

Care sunt judeţele în care salariile continuă să crească

Salariile continuă să crească în judeţele Gorj, Timiş, Braşov, Arad şi Dolj, în timp ce trendul descendent, valabil la nivel naţional, se regăseşte în Bucureşti, Cluj, Sibiu sau Iaşi.

Cele mai mari creşteri salariale de la lună la lună au fost înregistrate în Dolj (creştere de 4,3% în mai, faţă de aprilie), Arad (3,8%), Gorj (2,9%), Braşov (2,5%), Timiş (1,4%) şi Argeş (1,2%), potrivit ultimelor date disponibile la nivel regional, furnizate de INS.

De la an la an, aproape toate judeţele au consemnat creşteri de salarii. Cele mai semnificative evoluţii au fost în Braşov (creştere de 14,8% din mai 2009 până în mai 2010), Timiş (9,8%), Argeş (8,1%), Gorj (7,5%), Dolj (7,3%) şi Bucureşti (6,5%). Judeţul Sibiu este una dintre puţinele excepţii, cu scădere anuală de 3,8%.

Topul celor mai mari salarii medii nete din România este alcătuit din Bucureşti (cu 1.943 lei, în luna mai), Ilfov (1.687 lei), Gorj (1.485 lei), Timiş (1.472 lei), Sibiu (1.472 lei), Cluj (1.440 lei), Braşov (1.422 lei), Argeş (1.408 lei) şi Constanţa (1.405 lei).

Domeniile în care s-au înregistrat creşteri de salarii, potrivit ultimei raportări INS pe luna iunie, au fost fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea băuturilor, telecomunicaţii (între 9% şi 10%), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea produselor farmaceutice (între 5% şi 7%) şi energie, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), extracţia cărbunelui superior şi inferior, precum şi captarea, tratarea si distribuţia apei (între 4% şi 5%).

Majorările salariului mediu net au avut loc ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic.


Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu