miercuri, 4 august 2010

FMI şi CE: Scădere economică de 1,9% în 2010, creştere de 1,5% în 2011

Problemele regionale, inundaţiile şi cererea internă scăzută sunt cauzele ce au determinat FMI şi CE să revizuiască în jos prognoza privind creşterea economică a României în 2010. Din 2011, estimează organismele internaţionale, economia va reporni, creşterea prognozată fiind de 1,5%.

 

Laurent Moulin, de la Comisia Europeană, a spus, în conferinţa comună cu FMI şi Banca Mondială că din punct de vedere al CE au fost îndeplinite condiţiile de eliberare a celei de treia tranşe care-i revine în cadrul acordului, întrucât ţintele de deficit convenite vor fi atinse.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, săptămâna trecută, că discuţiile cu FMI nu vizează majorări de taxe şi impozite, nici în acest an, nici în 2011, dar că noile estimări indică o scădere economică de 1,7 - 1,9% în acest an.
"Slăbiciunile cererii interne, incertitudinile regionale, precum și inundaţiile din ultima perioadă pot avea efecte negative asupra economiei. Ne-am revizuit în jos estimarea privind contracţia economiei în 2010, la 1,9%. Economia va creşte cu 1,5% - 2% anul viitor şi chiar mai mult în 2012”, a afirmat la rândul său Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a sosit în 26 iulie la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, fiind evaluat modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi disutat nou set de prognoze macroeconomice.
În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în luna septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.

Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu